Ugrás a lap tetejére

 1. Előző
  Következő
  Termék 7 of 119
  A termék felvétele: csütörtök 16 január, 2014.

  Bojtocska - Ageratum Houstonianum Basso Rose

  Ár:  300Ft

  Cserép átmérő : 6 cm

  Növény magassága cseréppel együtt : 16 cm

  Dél-Amerikából származó növény. Tömegesen nyí­ló liláskék virágával a bojtocska az egyik legszebb egynyári dí­sznövény, amely sziklakertbe is alkalmas. Már a neve is jelzi a növény kedvességét, a bojtocska vagy más néven kenderpakóca elnevezést is gyakran használják. Bár őshazája igen messze van tőlünk, hiszen eredetileg Mexikóból származik, itthon, mint egynyári dí­sznövény hatalmas sikert aratott ez az apró kis virág.

  Csomókban nyí­ló liláskék fészekvirágzata, mint egy nagy lila párna borí­tják be kertünket. Itthon még leginkább a kék és lila szí­nű virágok és ezek árnyalatai láthatók a kertekben, külföldön már a rózsaszí­n és fehér szí­n sem ritka.

  A bojtocskát ültethetjük kertbe, sziklakertbe, vagy balkon ládába, de akár nagyobb dézsába is. Szegélynövények és szoliter növénynek is ideális, í­gy akár kerí­tés mellé akár az erkélyre szeretnénk telepí­teni látványa mindenhol lenyűgöző. Kedveli a napos meleg kerteket és erkélyeket í­gy minimális gondozás mellett is szépen fejlődik.

  Március végén vagy április elején érdemes a magokat elvetni cserépbe, majd amikor az idő már elég meleg május elején a palántákat kilehet ültetni a kertbe. Ha nem szeretnénk a magvetéssel vesződni, májusban már minden kertészetben kaphatók a palánták, amelyek szinte rögtön kiültethetők a szabadba.

  Ha erkélyre szeretnénk ültetni egy balkonládába 3-4 tő növénynél többet ne, ültessünk, mert idővel elnyomják egymást. Dézsába vagy nagyobb edénybe is maximum két-három tövet ültessünk össze, amelyek idővel egybe függő virággömböt alkotnak majd.

  Magas növésű (30cm) és törpe (15cm) változatok közül választhatunk. Az utóbbiak nagyszerűen mutatnak ablakba helyezett virágládában, ahol tömör szí­nlabdájuk igen látványos. Beszerezhetők vágott virágnak alkalmas magasabb fajták is.

  Az elnyí­lt virágokat érdemes kicsí­pni, í­gy a virágzási idő meghosszabbí­tható. Rendszeresen kell öntözni, de nem szabad túl sok vizet locsolni rá, mert veszí­t dí­szí­tőértékéből.

  A kék bojtocska, mivel nagyon gyorsan fejlődik és sok virágot hoz, kertészétől állandó gondoskodást kí­ván. Ha rendszertelenül locsoljuk, lassan és virágok nélkül nő.

  Fényigény : Az Ageratumot közvetlen napfényben neveljük. Bár némi árnyékot elvisel, több virágot hoz tűző napon. A napos helyen álló növényt ritkábban támadja meg a szürkepenés

  Hőigény : Ez a részben fagytűrő egynyári növény elviseli a 0°C-os hideget. A magoknak 21°C-ra van szükségük a csí­rázáshoz. A lakásban a nyári virágzáshoz tavasszal vessünk. A fagyveszély elmúltával kiültethetjük a növényt a szabadba.

  Ví­zigény : A növekedési időszak alatt a talaját tartsuk folyamatosan nyirkosan, mert száraz körülmények között a növény nem virágzik, és fejlődése sem megfelelő.

  Tápanyagigény : A növekedési időszak alatt a többi ágyásnövénnyel együtt tápoldatozhatjuk. A virágtartóban fejlődő növények gyakran szorosan, zsúfoltan állnak, és valószí­nűleg jóval a növekedési időszak vége előtt felhasználják a talajban lévő tápanyagokat. A kiültetés után 1 hónappal kezdődően 10-14 naponta tápoldatozzuk a növényt.

  Páratartalom : Nem igényel párásí­tást. Igyekezzünk elkerülni, hogy a nedvesség megüljön a szoros csoportokban növő levelek között.

  Földje : Kezdetben, palánta korától jó talajban neveljük. Virágládába föld-alapú közegbe ültessük. A meszes talajt is jól tűri.

  Szaporí­tás : Magról szaporí­thatjuk.

  Betegségek, Kártevők : Megtámadhatják az üvegházi molytetvek. Ha a növényt megbolygatjuk, az apró, molyszerű üvegházi molytetvek csapatostul röppenhetnek fel. Amint felfedeztük őket, rögtön védekezzünk ellenük a megfelelő rovarölő szerrel. A szürkepenész a sűrűn növő szárak, levelek és virágok között alakulhat ki. Nyirkos időben kevesebbet öntözzünk, és ügyeljünk rá, hogy a növényt ne érje nedvesség. Hűvös napokon kora reggel öntözzünk, í­gy a növény még az est leszállta előtt megszárad.

  Élettani hatás: A teljes növény enyhén mérgező!
  Vélemények

Tags of product


Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /web/web144/beta/includes/modules/optional_related_products.php on line 45