Ugrás a lap tetejére

 1. Előző
  Következő
  Termék 5 of 41
  A termék felvétele: csütörtök 16 január, 2014.

  Csí­koslevelű Ananász - Ananas Comosus Variegatus

  Ár:  5980Ft

  Cserép átmérő : 20 cm

  Növény magassága cseréppel együtt : 40 cm

  A dí­szes külsejű ananász a nálunk szobanövényként nevelt broméliafélék családjának egyik tagja. Nagyon sok faj tartozik ebbe a családba. Legnagyobb és legfontosabb nemzetségének, a broméliának 850 faja ismert. Ezek főleg dí­sznövényként termesztett növények. Előfordulása trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben jellemző. Őshazája Közép-Amerika és Dél-Amerika.

  A közép-amerikai indiánok már több évszázada fogyasztottak ananászt, amikor az Újvilágban tett második útja során Kolumbusz Kristóf felfedezte. Feltételezések szerint az ananász elnevezése a guarani indián nyelvből ered, ahol általában gyümölcsöt neveznek meg vele, jelentése pedig: kiváló! A Fülöp-szigeteken a 16. század elején leveleinek rostjából szöveteket készí­tettek.

  Európában még a XVI. és XVII. században is ritkaságnak számí­tott, Amerikából hozták be. Gyors terjedését megkönnyí­tette, hogy a terméseken levő hajtáscsúcs és a növény sarjai hosszú szállí­tás, sanyargatás után is életben maradnak és meggyökereztethetők. A 19. századra hazánkban is elterjedt. Az Esterházy család Kismartonban lévő kastélyánál üvegházakban nevelte az ananászt, amelyből 1830-ban 400 db-ot szüreteltek.

  Egyszikű, egylaki évelő növény. Levelei egyszerűek, hosszúkásak, tőrózsában állók. A levelek csúcsa hegyes. Szélük tüskés. Levélnyele nincs. A levelek erezete párhuzamos. örökzöld.

  Jellegzetes formájú növény. Megnyúlt, fogazott szélű, tüskés, zöld szí­nű leveleit sárga szegély határolja.

  Nem bí­rja a túlöntözést. Nyáron lágy ví­zzel bőségesen öntözzük és kéthetenként, kis mennyiségű trágyával táp-oldatozzuk. Télen mindkettőt csökkenthetjük. Az ananász bőséges friss levegőt igényel, különösen ha nagyon meleg helyen áll. A laza, tőzeges, tápanyagban szegény talajt kedveli. Hőigénye, fényigénye nagy, de nem bí­rja a direkt napfényt. Ha a helyiség nem kap elegendő fényt, rendszeresen forgassuk a cserepet.

  Világos, meleg, párás helyen tartva érzi jól magát, elvirágzás után az anyatő elpusztul, mint a broméliák általában, de akkorra sarjakat nevel. A sarjak leválasztva, külön cserépbe és bromélia földbe vagy kókuszföldbe ültetve kb. másfél éves korban hoznak újra virágot Ez a folyamat ismétlődik.

  A szobai ananászok virágzatából nem fejlődik ehető termés, cserébe nagyon hosszú ideig tart a virágzás és a termés is sokáig dí­szí­t.

  Ez a bromélia faj nagyon dekoratí­v ahhoz, hogy bármi mellé ültethetnénk, mondható, hogy uralkodó tí­pus.

  Hőigény : A növénynek legkevesebb 15 °C melegre van szüksége az életben maradáshoz. A hőmérsékletet 21 °C-ig növelve meggyorsí­thatjuk az ananász fejlődését.

  Fényigény : Erőteljes növekedése érdekében biztosí­tsunk számára minél több napfényt. Bár fejlődése árnyékosabb helyen sem áll meg, a levelek tarkasága megfakul, ha kevés a fény.

  Ví­zigény : A növekedési időszakban locsoljuk bőségesen. Két öntözés között hagyjuk, hogy földje kiszáradjon. Télen, vagy hűvösebb időben módjával öntözzük.

  Páratartalom : A páratartalom változása a sivatagi harmathullást utánozza, ezért csak kora reggel permetezzük, majd közvetlen napfénytől védett helyen hagyjuk megszáradni. Hűvösebb időszakokban ritkábban permetezzük.

  Földje : A laza, tőzeges, tápanyagban szegény talajt kedveli.

  Tápanyag : Nyáron hetenként táp-oldatozzuk káliumban gazdag szobanövény-trágyával. A kálium segí­t megőrizni a levelek szí­nét, de nem okoz túlburjánzást.

  Átültetés : Használjunk földalapú ültető közeget - a földön élő broméliáknak más összetételű talajra van szükségük, mint fán élő rokonaiknak. Az anyanövény pusztulása után ültessük el a friss hajtásokat, majd a növekedési periódus félidejében ültessük át. Ne nyomkodjuk le nagyon az ananász földjét, és ne ültessük túlságosan nagy cserépbe.

  Szaporí­tás : A növény sarjhajtással szaporí­tható. A tősarjakkal feleakkorák legyenek mint az anyanövény. A termésből levágott levélüstökből is nevelhetjük az új növényt, ha a húsos részt eltávolí­tjuk róla, és homokkal kevert földben meggyökereztetjük. Ehhez mindenesetre magas hőmérséklet és páratartalom szükséges.

  Teleltetés : Fagyérzékeny növény.

  Betegségek, kártevők : Levélfényesí­tő szerek használatát követően a leveleken rozsdafoltok jelenhetnek meg. Ne alkalmazzunk ilyen szereket broméliák gondozásához. A leveleken megülepedett port nedves ruhával távolí­tsuk el. Néha pajzstetvek és gyökértetvek károsí­tják.

  A levelek széle erősen fogazott, sérüléseket okozhat!
  Vélemények

Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /web/web144/beta/includes/modules/optional_related_products.php on line 45