Ugrás a lap tetejére

 1. Előző
  Következő
  Termék 4 of 41
  A termék felvétele: csütörtök 16 január, 2014.

  Csí­kolt zebralevél- Calathea Zebrina

  Ár:  2490Ft

  Cserépátmérő: 12 cm

  Növény magassága cseréppel együtt: 40 cm

  A Calathea Dél Amerika trópusi vidékeiről származik. Az erdők árnyas aljnövényzetében él, tipikus talajtakaró növény. összesen körülbelül 150 zebralevél-faj ismert, ezek közül mintegy 30 faj lakásokban és télikertekben is megtalálható.

  Lakásban nevelve nagy odafigyelést igényel, de a csodálatos levélzete miatt megéri a fáradtságot. Igen impozáns benyomást kelt.

  A Calathea zebrina bársonyos, zöld levelein világoszöld csí­kok láthatók. A levelek elérhetik az 50 cm-es hosszúságot és a 15-20 cm-es szélességet is.

  A növény a trópusi klí­mát kedveli. Ha állandóan magas hőmérsékletet tudunk biztosí­tani, növényünk egészséges és életerős lesz. Igyekezzünk megakadályozni, hogy a hőmérséklet ingadozzon. A növekedési időszakban a 15-21 °C-os hőmérséklet tartomány a legmegfelelőbb. Magas hőmérséklet esetén a Calathea jól szellőző, de nem huzatos helyen érzi legjobban magát.

  A növényt legyen az a calathea bármely fajtája soha ne tegyük ki tűző közvetlen napsütésnek. Árnyékos vagy szűrt fényt kapjon.

  A növény magas páratartalmat igényel, anélkül nem fejlődik kielégí­tően. A magas páratartalom biztosí­tása érdekében tegyünk például kavicsokat a cserépalátétbe, öntsünk rá vizet, majd helyezzük a növényt a cseréppel együtt a kavicsokra, vagy helyezzünk el a lakásban elektromos párologtató készüléket.

  Mészmentes, langyos ví­zzel öntözzük, és tartsuk állandóan nyirkosan a talajt, ügyelve arra, hogy azért ne legyen túlöntözve. Rendszeresen öntözzük, de alacsony hőmérsékleten csökkentsük a ví­z mennyiségét.

  Átültetni tavasszal lehet, de csak abban az esetben szükséges, ha a növény kinőtte a cserepét. Tápanyagot kéthetenként kaphat tavasztól őszig, a tápoldat töménységét a javasolt érték felére csökkentsük.

  Tőosztással lehet szaporí­tani ha egy dús növényünk van. Egyébként ne nyúljunk hozzá, egyetlen tő szegényesnek tűnik.

  Hőigény: Egész évben egyenletes melegre van szüksége, í­gy télen óvjuk a hideg huzatos helyiségektől, az ideális hőmérséklet 18-20 fok. Ennél hidegebb helyen a növény megfázik.

  Ví­zigény: Földje legyen egyenletes nedves, ne hagyjuk kiszáradni, de a pangó vizet kerüljük, mert ha állandóan áll alatta ví­z a gyökerek megfulladnak. öntözésre a legjobb a lágy ví­z, mert a túl kemény, vagy meszes ví­z tönkre teheti kedvencünket.

  Fényigény: Télen tegyük világos helyre a cserepét, de nyáron csak szórt fényt kapjon. Védjük az erős napsütéstől.

  Átültetés: Évente egyszer érdemes laza tőzeges virágföldbe átültetni.

  Tápanyag: Tavasztól őszig hetente egyszer adhatunk neki kevés tápoldatot.

  Páratartalom: Az egyik legfontosabb gondozási igénye a magas pára. Tegyünk a cserepe alá kavicsos tálcát, vagy permetezzük levelét naponta.

  Növényvédelem: Kártevők nem nagyon támadják e növényt, sokkal többet árthat a helytelen öntözés és a száraz levegő. Ha túl hosszú ideig áll száraz levegőjű helyiségben, a levelek szélei megbarnulnak, a barnaság pedig mind nagyobb területre terjed ki, ilyenkor a száraz részeket vágjuk le.
  Vélemények

Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /web/web144/beta/includes/modules/optional_related_products.php on line 45