Ugrás a lap tetejére

 1. Előző
  Következő
  Termék 35 of 41
  A termék felvétele: péntek 31 január, 2014.

  Szobafenyő - Araucaria heterophylla

  Ár:  8980Ft

  Cserép átmérő : 14 cm

  Növény magassága cseréppel együtt : 110 cm


  A Norfolk-szigeti fenyő vagy ismertebb nevén szobafenyő a Csendes-óceánban Ausztráliától keletre található Norfolk-szigetről származó fenyő.
  A triász korban jelent meg, a dinoszauruszok korában.
  Előfordulása a szubtrópusi éghajlatú területeken jellemző.

  Mivel gyorsan nő és törzse kivételesen egyenes, a vitorlás hajók korában elterjedését nagyban segítette, hogy fájából kiváló árbocot készítettek.
  Egyike azon kevés fenyőknek, amelyek a trópusi síkságokon is jól fejlődnek.
  Dekoratív alakja és a vitorlás hajók divatja miatt mai is világszerte nevelik.

  Nyitvatermő, fásszárú növény. Törzse egyenes, hengeres. Felszíne sima, színe szürke.
  Koronája piramis alakú, ágövei szimmetrikusan állnak, tűlevelei világoszöldek, legyezőszerűen állnak.
  Toboztermésű, örökzöld növény.

  Természetes élőhelyén akár 50-60 méteresre is megnő. Hazánkban, szobában tartva, egyenletes növekedés mellett dézsában a 1,5 méteres magasságot érheti el.Igen lassan növekszik, a másfél méteres magasságot kb. 10 év alatt éri el. Szobanövényként nem virágzik, így tobozai sincsenek.

  Világos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát, de óvjuk a közvetlen napsütéstől. Árnyékos helyen, sötétben levelet fokozatosan elhullajtja.
  Mivel a növény levegőigényes, az enyhébb napokon a szellőztetést is meghálálja, de ne nyissuk rá közvetlenül az ablakot, ne kapjon huzatot se, mert könnyen megfázik és egymás után dobja le ágacskáit.

  Nyáron szabadban is tarthatjuk magasabb fák alatt, de megfelelő a nem napos, levegős veranda is.

  Télen 10-15 fok az ideális számára, ezért fűtőtesttől minél távolabb helyezzük el. Szüksége van fényre, és párára, ezért mindkettőről gondoskodnunk kell télen és nyáron is.

  Rendszeresen kell öntözni, mert a földlabda átmeneti kiszáradása végzetes lehet a számára.
  A meszes talajban sínylődik, sárgul, lehullatja vízszintesen növekvő hajtásait. Ezért a tavaszi átültetéshez savanyú kémhatású, tőzeggel kevert virágföldet ajánlatos használni.

  Odafigyelést igénylő szobanövény. A túlzott napsütéstől, a mélyárnyéktól, a száraz levegőtől vagy a föld kiszáradásától a tűlevelek, illetve az alsó levelek lehullnak.

  A szobafenyő igen kedvelt dísznövény. Az igazi fenyő érzetét kelti formájával, színével és az illatával. Ha sikerül eltalálni különleges igényeit, gyönyörű dísznövény válik belőle.
  Karácsonykor karácsonyfának feldíszíthetjük, de a díszeket ne hagyjuk rajta hetekig. Ha karácsonykor égőkkel is díszítjük, gondoskodjunk megfelelő páratartalomról.  Fényigény : Világos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát, óvjuk a közvetlen napsütéstől. Túl sötét helyen a szobafenyő levelei lehullnak.

  Hőigény : Átlagos meleget kedvel, télen 8-10 fok az ideális.

  Vízigény : Tavasztól őszig öntözzük rendszeresen, télen mérsékeljük a locsolást.
  Figyeljünk, hogy talaja jó vízáteresztő legyen, mert pangó víz esetén fenyőtűi sárgulásnak indulnak. A cserép alatt ne gyűljön össze víz, mert a gyökerek megfulladnak. Az öntözővíz legyen langyos és lágy.

  Páratartalom : Fontos a magas páratartalom, főleg ha fűtött szobában tartjuk. Állítsuk a cserepét kavicsos tálcára, és permetezzük a levelét rendszeresen.
  Nyári záporok alkalmával nyugodtan kitehetjük a teraszra, meghálálja az esőfürdőt.

  Talajigény :Savanyú, tőzeges földet igényel.

  Tápanyagigény: Tavasztól őszig hetente egyszer adjunk neki tápoldatos öntözővizet.

  Átültetés: A fiatal növényeket kétévente egyszer elég átültetni, az idősebb növényeken csak felszíni talajcserét végezzünk. Az átültetést jó minőségű földkeverékbe tavasszal végezzük.

  Szaporítás: Dugvánnyal szaporítható. Erre azonban csak a hajtáscsúcs alkalmas, mivel az oldalhajtások nem képesek felfelé növekedni. A dugványt tőzegmoha - homok keverékébe ültessük. Mindenképp használjunk gyökereztető hormont, fóliatakarást.

  Betegségek, kártevők: A kiszáradás és a túlöntözés megviseli. Kártevői nem ismertek.
  Vélemények

Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /web/web144/beta/includes/modules/optional_related_products.php on line 45