Ugrás a lap tetejére

 1. Előző
  Következő
  Termék 1 of 119
  A termék felvétele: csütörtök 09 január, 2014.

  Kála - Zantedeschia Samur

  Ár:  5980Ft

  Cserép átmérő : 11 cm

  Növény magassága cseréppel együtt : 45 cm

  A növény az olasz botanikus és fiziológus, Francesco Zantedeschi, nevét viseli. Dél-Afrikából származik. Egy régi legenda szerint, amikor Éva elhagyta az Édenkertet, a kálák azokon a helyeken nyí­ltak, ahová sajnálkozó könnyei potyogtak.

  Eredetileg a trópusi és szubtrópusi éghajlat mocsári és folyóparti növényei voltak. A19. század elején hozták be Európába. Új-Zélandon is megjelent, ahol a számára kedvező körülmények hatására szinte azonnal meghonosodott.

  Nyolc faja ismert, melyeket keresztezéssel nemesí­tettek, és ennek eredményeként mára számos, a legkülönbözőbb szí­nekben pompázó virág vált elérhetővé. Napjainkban a hagyományos fehér mellett pink, lila, orgona, sárga, bordó, narancs és lazac szí­nű kálát is vásárolhatunk.

  A Kála az orchidea után a második legelegánsabb virágunk. A menyasszonyi csokrok egyik fő virága.

  Minthogy az első, vágott virágnak termesztett Arum lily fehér volt, gyakran temetői virágnak használták. Miután a választék kibővült a sárga, a pink és más szí­nekkel, egészen népszerű virággá vált a trendkövető virágkötők jóvoltából.

  Hazánkban, mint szobanövény egyre ismertebb és elterjedtebb virág. A húsos, nyí­lhegy alakú levelek fölé hosszan kinyúló nagy, virágaival különleges lakászdí­szül szolgál. Bár tartása és nevelése nem a legkönnyebb érdemes vele megpróbálkozni. A gondoskodást egy - egy gumó három - öt virággal is meghálálhatja.

  Tartsuk állandóan nedvesen a földjét. Télen 10 °C az ideális számára. A téli meleg fűtött szobában a növény elszárad, ezért ilyenkor állí­tsuk a cserepét egy kavicsos tálcára, és permetezzük a levelét naponta. Ne ijedjünk meg, ha a nyár végén a levelek elszáradnak, mert ez természetes folyamat. Őshazájában is nyugalmi állapotba húzódik. Ilyenkor pihentessük a növényt.

  A Kála vázába téve is kiváló - mint vágott virág -, kecsességével gyönyörű látványt nyújt, és nagyon tartós. Rugalmas szárukkal ideálisak különleges hatású kompozí­ciók készí­téséhez, hiszen akár össze is fonhatjuk őket.

  Fényigény : A növekedési időszakban sok napfényre van szüksége. Télen is fontos a kellő megvilágí­tás.

  Hőigény : A Zantedeschia aethiopica jól tűri a hidegebb helyeket (12-15 °C), ezzel szemben a többi fajtának szüksége van a melegre (20-22 °C).

  Ví­zigény : Rendszeresen kell öntözni a vegetáció időszakának az elején és a végén. A virágok megjelenése után a cserépben lévő földre kell önteni a vizet. Nem előnyös, ha magát a virágot és a leveleket is öntözzük, mivel foltok jelenhetnek meg rajta.

  Páratartalom: Kedveli a párás klí­mát, télen tegyük a cserepét kavicsos tálcára, és permetezzük a levelét naponta. Szárazság hatására levelei gyorsan hervadásnak indulnak.

  Talajigény: Kedveli az agyagos, homokos, humuszban gazdag talajt.

  Szaporí­tás: A Zantedeschia-t a gyökér szétválasztásával lehet szaporí­tani, a pihentetés végeztével.

  Betegségek: A gyökerek elderesedése, a szürke rothadás, az elfonnyadás.

  Kártevők: A Takácsatka támadás erősségétől függően a növények megállnak a fejlődésben, vagy teljesen elszáradnak. A levéltetű szí­vja a leveleket és a virágrügyeket.

  Élettani hatás: Bánjunk óvatosan a kálával, mert a növény tejnedve mérgező!
  Vélemények

Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /web/web144/beta/includes/modules/optional_related_products.php on line 45