Ugrás a lap tetejére

 1. Előző
  Következő
  Termék 71 of 119
  A termék felvétele: csütörtök 30 január, 2014.

  Amarillisz – Lovagcsillag - Symphony Merry Christmas

  Ár:  2980Ft

  Cserép átmérő : 12 cm

  Növény magassága cseréppel együtt :55-60 cm


  A Magyarországon és máshol is elterjedt, téves amarillisz elnevezés valójában ebbe a nemzetségbe tartozó fajokat és fajtákat takar
  Latin neve, a Hippeastrum lovagcsillagot jelent, ami csillagszerű virágára utal. Ez a magyar neve is, bár nem igen használjuk. Helyette az amarillisz a közismertebb.

  Természetes élőhelye Közép- és Dél-Amerikában található. A jelenleg ismert fajtákat azonban Hollandiában nemesítették.

  A hibridek három nagy csoportba oszthatóak. A nagyvirágú szimpla virágot hozó fajtákra, nagy virágú dupla virágot hozó fajtákra és a kis virágot hozó fajtákra.
  Levelei egyszerűek, hosszúkásak. Szélük ép, színük zöld. A levelek erezete párhuzamos. Levelei csak virágzás után jelennek meg.

  Hatalmas tölcsér alakú virágai kettesével, négyesével nyílnak a hosszú száron. Fajtánként lehet a színe rózsaszín, piros, narancssárga, fehér, egyszínű vagy csíkozott is.
  Az amarillisz virága igen nagy, 15 cm-re is megnő. Illata kissé édes, a fehér fajtáknál a legerősebb.
  Nemcsak cserepes dísznövényként, hanem vázába való vágott virágként is felhasználható.

  Szereti a sok fényt, legyen akár szórt vagy közvetlen. A virágrügy kifejlődése idején rendszeresen öntözzük és forgassuk a cserepet, hogy egyenesen nőjön. Ne tegyük huzatos helyre, mert azt egyáltalán nem tűri.
  A virágzás ideje alatt egyenletes melegen tartsuk. Fontos, hogy egyenletesen öntözzük. Ha lehet, táp-oldatozzuk is.

  Elvirágzás után a virágfejet vágjuk le. Üreges szárát csak akkor vágjuk le, ha már elszáradt. Ekkor ültessük át friss földbe, a hagymájának felső harmada álljon ki a földből.

  Az öntözést és a tápoldatozást július közepéig folytassuk. Ezután augusztus végéig akár tűző napra is tehetjük fokozatosan csökkentve az öntözést.
  Szeptember elejétől már csak kevés vizet kapjon, hogy a földje teljesen szárazzá váljon. Amikor teljesen visszahúzódik, a hagymát ki is vehetjük a földből.
  A nyugalmi periódus két hónapig tart, utána ismét cserépbe tehetjük .A cserép aljára kerüljön vékony rostos tőzeg vagy kavics, esetleg másmilyen vízelvezető anyag. A hagyma körül pedig nagyon gondosan kell tömöríteni az enyhén savanyú, kissé kötött földet, földkeveréket. A hagyma felső harmada viszont mindig maradjon szabadon.

  Programozható növénynek is hívják, mert virágzását szabályozni lehet. Az ültetéstől függően késő ősztől nyár elejéig hozza csodálatos színű virágait. Jó gondozás mellett a növény hagymái, akár száz évig is elélhetnek.

  A lovagcsillag egyszerű pompájával a szeretet és a barátság jelképe.
  Ez a lenyűgöző látványt nyújtó szobanövény télen van szépsége teljében, a lakás méltó ékessége lehet. Helyezze a hozzá méltó feltűnő helyre.
  Ajándékként is nagyon értékes, párját ritkító szépsége miatt.

  Fényigény : Szereti a sok fényt, legyen akár szórt vagy közvetlen.

  Hőigény : A virágzás alatt a hőmérséklet lehetőleg ne haladja meg a 18°C-t, télen viszont ne essen 16 °C alá.

  Vízigény : Virágzó állapotában gondos öntözést kíván, szoba-hőmérsékletű vízzel, de az elnyílást követően is folytatni kell öntözését, bár a korábbihoz képest már mérsékeltebben.

  Páratartalom : Időnként permetezzük.

  Tápanyagigény: A virágzási időszakban hetenkénti tápoldatozást kíván. Nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmú tápszerrel kell ellátni.

  Átültetés: Évente tápanyagban dús, jó vízáteresztő virágföldbe ültessük át a nyugalmi időszakot követően.

  Szaporítás: Az amarilliszt a legegyszerűbben az un. sarjhagymák segítségével szaporíthatjuk. Ezek kicsi hagymák, melyek az anyahagyma, oldalán helyezkednek el. Óvatosan válasszuk el az anyahagymától, és ültessük tápanyagban gazdag földbe.

  Betegségek, kártevők: Amennyiben a levélen, a virágszáron és a hagymákon vörös foltok jelennek meg, akkor gombás fertőzés támadta meg. Leggyakoribb kártevői a pajzstetvek és a gyökératkák.

  Élettani hatása: A növény hagymája mérgező.
  Vélemények

Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /web/web144/beta/includes/modules/optional_related_products.php on line 45