Ugrás a lap tetejére

 1. Előző
  Következő
  Termék 26 of 41
  A termék felvétele: péntek 31 január, 2014.

  Mandarinfa - Citrus Reticulata

  Ár:  12980Ft
  Cserép átmérő : 22 cm

  Növény magassága cseréppel együtt : 80 cm  Délkelet-Ázsiából, illetve Laoszból származik. Onnan került át a Római Birodalomba, ahol a bőség és a jólét szimbólumaként tisztelték.
  A Fülöp-szigeteken és Délkelet-Ázsiában vadon élő növény. A citromtermő vidékeken, főleg a keleti országokban termesztik, bár a trópusokon is jól tenyészik. A citrommal és naranccsal együtt a rutafélék családjának egyik képviselője.

  A mandarinfa kicsi és örökzöld. Levelei lándzsaszerűek. Az ágakon elvétve kisebb tövisek vannak.
  A gyümölcs kisebb és édesebb a narancsnál, valamint könnyebben hámozható.


  Egyre inkább divatba jönnek a lakásban tartott gyümölcsfák. Nem feltétlenül termésük miatt, inkább egzotikus látványuknak köszönhetően.
  A rutafélék családjába tartozó hibrid kedves, apró fa, mely már fiatalon is virágzik és terem. Vidám, narancssárga gyümölcseivel szép dísze lehet bármelyik lakásnak.

  Levelei sötétzöldek és tojásdad alakúak, felületük fényes, megdörzsölve pedig kellemes citrus aromájúak.
  Virágai rendszerint nyáron vagy tavasszal jelennek meg. Fehérek, kellemes illatúak, alakjuk leginkább a csillaghoz hasonlít.

  A mandarinfa maximum 120 centiméter magasra nő meg, ezért ideális szobanövény válhat belőle. Gyümölcsei az ágak csúcsán fejlődnek, és viszonylag lassan érnek.

  Mivel kedveli a napos, fényben gazdag környezetet, ezért nyáron kitehetjük a szabadba. Teraszon való elhelyezésre kifejezetten alkalmas.
  A huzattól azonban óvni kell. Télen ügyelni kell rá, hogy a hőmérséklet soha ne menjen 10-15 fok alá. Néhány naponta tanácsos langyos, lágy vízzel permetezni. Igényli a bőséges öntözést, de két locsolás között hagyjuk a földjét kiszáradni. Kerülni kell a pangó vizet.

  A mandarin fő virágzási ideje a tavasz. Évente általában egyszer, de néhány, a „savanyú" csoportba tartozó változata folyamatosan is virágzik. Virágai öntermékenyülők.
  A gyümölcsök a fán érnek be. A szedést akkor kezdhetjük, amikor a termések zöldes alapszínén nagyobb, összeolvadó sárga foltok jelennek meg.

  Ha úgy látjuk, hogy a citromfát át kell ültetni, vásároljunk hozzá speciális citrusokhoz való földet, de ha ilyet nem kapunk, akkor a laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű föld is megteszi. Ültessük nagyméretű dézsába vagy edénybe.

  Ősszel a citrusféléket meg szokták metszeni, más növényekhez hasonlóan azért, hogy ne nőjenek túl, hogy az ágaik ne legyenek túl hosszúak és jövőre is viszonylag lazán és kényelmesen elbírják a terméseiket és jellemzően az ágak felső harmadáig szokták visszavágni ezeket a növényeket.


  Hőigény : Évközben mérsékelt meleget követel, télen jól bírja a hideget is.

  Fényigény : Napos helyen is tartható, a déli forró napsütést azért kerüljük. Évközben a szabadba is kitehetjük esőtől védett helyre.

  Vízigény : Nyáron sok vizet igényel, akár naponta is öntözhetjük, télen 3-4 naponként, vagy amikor a földlabda teteje megszikkadt. Figyeljünk oda arra, hogy az edény vagy dézsa – amibe ültettük a növényt – ki legyen lyukasztva, hogy a víz távozni tudjon belőle.

  Talajigény : Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű földet igényel.

  Tápanyagigény : Fejlődéséhez sok tápanyagot igényel, ezért a vegetációs időszakban rendszeresen trágyázzuk, tápoldatozzuk. Tápanyagot márciustól októberig hetenként kaphat.

  Átültetés : Átültetni tavasszal szükséges mikor kinőtte a cserepét.

  Szaporítás : Mindegyik citrusfélét lehet magról is szaporítani, de mivel oltani kell őket ahhoz, hogy termést is hozzanak idővel, csak szórakozásként ajánlható a magból kikelt kis növénykék nevelése.
  Szemezéssel szaporíthatjuk, ritkán oltással és az ágak gyűrűzéses gyökereztetésével.

  Teleltetés : Teleltethetjük folyosón, télikertben, balkonon, teraszon vagy lépcsőházban, a lényeg az, hogy világos, jól szellőző, 10-13 fok közötti hőmérsékletű helyet válasszunk. Télen épp csak annyira locsoljuk, hogy földjük ne száradjon ki teljesen!

  Betegségek, kártevők : A viaszos pajzstetű, takácsatka, pajzstetű támadhatja meg száraz és meleg levegő esetén. Felléphet klorózis is ha a víz nagyon meszes, ezért feltétlenül lágyított vízzel kell öntözni a citrusféléket. Túlöntözés esetén vagy a tél idején meleg helyen tartott növényeknél levélhullás következhet be.

  Élettani hatás: A mandarinfa nem csak ízletes gyümölcsöt ad, de forrása az Európában egyelőre még kevéssé ismert mandarinfa-ecetnek is, amely Ázsiában évszázadok óta közismert és megbecsült univerzális gyógyító anyag.
  A többi citrusféléhez hasonlóan a mandarin is tartalmaz C-vitamint, amelynek erős antioxidáns hatása van. Az antioxidánsoknak nagy szerepe van a rák megelőzésében. A gyakori fogyasztásával megelőzhetjük az influenzás megbetegedést és javítja a vérkeringést.
  Gyümölcsének héjából előállított illóolajat légfrissítésre, bőrillatosításra, bőr- és testápolásra, illetve illatszer készítésére használják.
  Vélemények

Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /web/web144/beta/includes/modules/optional_related_products.php on line 45

Azok a vásárlók akik megvették a terméket még ez(ek)t is rendelték.